Moldova românească

Vernisaj de grafică satirică Pavel Botezatu

„Diamantul discret care este Pavel Botezatu strălucește oriunde, dar acum trebuie scos puțin mai la vedere”

Admiratorii armeni și nearmeni ai artei plastice au fost prezenți la sfârșitul lunii decembrie 2018 în Sala de Festivități a Comunității Armenilor din Galați pentru un vernisaj rarisim – o primă expoziție de autor cu miniaturi ale artistului plastic Pavel Botezatu. (mai mult…)

Read More
BaZar biZar

Laserele și spoturile

 Nici viitorul nu mai este ce a fost!

Orga de lumini de pe Insula Cocuța-Chiciu

Aceste rânduri despre cum era să devină Municipiul Galați un loc astral, în care să ajungi măcar odată în viață, fac parte dintr-o serie de note în mers, ce au fost scrise de-a lungul a 18 ani, începând cu anul 2000. Am plecat de la ideea că presa și cetățeanul nu doar se opune, ci propune unei administrații a ignoranței și amatorismului și țicnelii clientelare idei de modelare durabilă a unui ambient urban degradat. După cum involuează municipiul Galați, nu au mai rămas decât minuscule speranțe că administrațiile zilei vor realiza proiectele care pot să creeze la Galați acel colț de lume unic, inconfundabil, original, o emblemă a ceea ce cu siguranță va fi cândva Asocierea Metropolitană Dunărea Polis Galați-Brăila. (mai mult…)

Read More
OQ-ul public

Gala Centenarului 2018

De două feluri ar fi putut fi gala asta, ca să nu fie o mare mizerie. În primul rând, ar fi putut fi o Gală de Box. Adică, mai multe meciuri, într-o seară, cu sportivi de renume şi multă lume în tribune. Ar fi fost frumos să avem o astfel de gală a Centenarului. Dar n-a fost.

(mai mult…)

Read More
Republica Moldova

Se ridică la 52% procentul basarabenilor care doresc unirea cu România condiționat, pragmatic: dacă pensiile și salariile vor fi ca în România, suntem de acord să ne unim cu România!

Vlad Cubreacov, președintele Asociației culturale „Răsăritul Românesc” din Crihana Veche-Cahul, Republica Moldova

 

Reporter: Basarabia – va fi veșnic zonă de experimente între lumea vestică și lumea slavă? Va fi în mod fatal zona tampon între două lumi și culturi?

Vlad Cubreacov: Toate sunt geopolitică în Basarabia. Fie că este geopolitică globală sau doar regională, ba chiar și una internă a Basarabiei, situația este precară și nu putem spune cu certitudine încotro o vor lua lucrurile sub presiunea contextului. Putem însă observa o serie de tendințe, conturate în ultimele decenii. E un teren pe care tot ce-i românesc devine tot mai sigur. Faptul că Republica Moldova este cel mai mic vecin al UE din cei 22 existenți și are cel mai mare număr de cetățeni europeni în interiorul său – cam 30% – îl distinge dintre toți ceilalți vecini și ținând cont de dorința tot mai

(mai mult…)

Read More
ComunISME de bloc OQ-ul public

PLUSerismo-secUSRismele din ciorba lui Rodeanu de Galați dau în clocot

 Bună ziua, sunt acel individ, pseudoziarist, fals colaborator al fostei Securități, așazis membru fondator al Asociației Mișcarea de Implicare Civică Galați, incriminat pe toate trompetele și tromboanele media obediente, de  așazisul vicelider al Grupului Parlamentar USR, Bogdan Rodeanu.

Fac aici câteva remarci de bun simț (pentru acei cetățeni care pricep, practică și apreciază conceptul de „bun simț”), despre o recentă emisiune de exterminare media de la Realitatea lui Muzgoci.

Într-o deplină lipsă de profesionalism și deontologie profesională minimală, Bogdan Muzgoci oferă timp de antenă deputatului „victimă” Bogdan Rodeanu, ca să comenteze secvențe aranjate cu talent manipulator, din filmarea executată de preșul secției de votare de la alegerile Filialei Locale USR, în timpul alegerilor.  

Trecem peste maniera amatoristic-nocivă a lipsirii de drept la replică a celor doi „indivizi”care au „provocat”și „înscenat” agresiuni, într-o emisiune de tip monolog (la fel de toxică ca și politica de monolog), ca să oferim consumatorului de civism din Galați, din alt unghi și în altă manieră, câteva repere ce vor ajuta la descifrarea sensului acestor secvențe de sinistru al dezbaterilor echilibrate și al propagării de mesaje iraționale manipulatoare (paranteză necesară, cu presă obedientă sau doar suficientă, același subiect senzaționist a fost preluat dintr-o singură sursă-deputatul Rodeanu,  de Realitatea.net, de Monitorul de Galați, de Mediafax și de corespondenții locali Antena 3, Prima și România Tv. TVR l-a  întrebat și pe „individul” Stănică Ambrinoc despre esența incidentului, dar știrea n-a mai fost difuzată). (mai mult…)

Read More
ComunISME de bloc

55% ați votat PSD la Galați, hai, luați de-aici impozite pe mașină majorate cu 55%!

Galațiul spune nu creșterii aberante a impozitului auto! Oare?! #rezistențacivică galați și #rezistența galați au sunat goarna pentru adunare civică de protest în fața Primăriei Pucheanu PSD, în 11 ianuarie 2021, la ora 12. Putea fi momentul stârnirii și exprimării resurselor de civism de care mai este capabil Galațiul, municipiu reședință de județ. Ca să poți, trebuie să vrei, dar e mare somnolență și adormire în masa cu resursă civică.

(mai mult…)

Read More
Verde-n fata

Ca mâine anul se-noiește și pandemia ne pocnește,  mai mascați și izolați, măi, hăi, hăiii!

Da, ca mâine anul se-noiește și la Galați, primele doze de vaccin antiCovid vin către spitalele de boli infecțioase,dar pandemia de Covid 19 ne colindă de la om la om cu înverșunare și fără milă. Ne infectăm în ritmul mediu de 200 persoane/zi și statistica zice că va fi și mai și decât atât.

Ca niște comunitari înrăiți ce suntem, respectăm (dar nu cine știe ce) măsurile de protecţie impuse la nivel naţional: purtarea corectă a măștii, dezinfectarea mâinilor cu soluţie la intrarea în spaţii închise, păstrarea unei distanțe de 1,5 metri față de alte persoane și evitarea contactului direct cu acestea, evitarea formării oricărui grup de persoane.

Nu avem chef și conștiință să conștientizăm pericolul! În piețe, în autobuze, pe la cozi la bănci sau cabinete medicale, la „terasele” Pescarul sau Union Jack, legea e pentru proști, ce naiba! Sigur, conștiința trece prin stomac, dar ar fi nimerit să vină niște bobârnace serioase și bine țintite aplicate de autoritatea locală în direcția respectării autorității și legii.

Care autoritate, fie că se numește Primar de municipiu sau Prefect de județ sau director de Direcție de Sănătate sau șef de Poliție Locală, este obligată să se întrebuințeze cu pricepere și talent organizatoric, pe măsura grămezilor de bani pe care reprezentanții ei, cocoțați de Partid și de Stat pe ditamai funcții, le extrag de la bugetul împrumuturilor. (mai mult…)

Read More
OQ-ul public

Decălecătorii Bogdani de Covurlui (Rodeanu, Dumitrescu) au încălecat bidiviul  PLUS și călăresc spre alegeri parlamentare prin ținutul USR minus PLUS

 Pentru nou apărutul partid USR, alegerile din 2016 au trecut cu destule scrâșnete, angoase și frustrări, neexprimate hotărât și la timp. Ceea ce se petrece acum sub ochii obosiți ai electoratului USR –PLUS, sigilat în case de pandemie, nu este decodat suficient de explicit în termenii ceruți de „noua clasă politică”. În termenii impuși de mult așteptata resetare a democrației românești, ce include reforma de fundament la care se așteaptă electoratul anului de referință 2020.

Sunt destule argumente din seria „România în revoluția bunului simț” care fac necesară exprimarea imperativă a unui strigăt de trezire la realitatea remodelării lutului politic de Covurlui: „Bogdan Rodeanu, demisia! Bogdan Dumitrescu, demisia!”. Cum așa? Ei, da, ar fi un strigăt tardiv, ce nu mai poate modifica listele de candidaturi ale USR-PLUS, dar care contează enorm pentru cei care simt nevoia de competență, decență, onoare și demnitate în politică.

Iată mai jos câteva fapte care vor adânci ridurile de pe fața „noii” clase politice din Galații de Covurlui.

  (mai mult…)

Read More
Jurnalistul - jucăria sorții

Milițienii din Poliția Rurală Liești nu se pricep la reprimat terorismul țigănesc, dar excelează la terorizat jurnaliști

Dacă cumva v-ați întrebat de ce efective groase de absolvenți de Jurnalism – eventual de la facultatea de profil din Galați – fug ca dracul de tămâie de munca de jurnalist de provincie (ca să nu fie o categorie defavorizantă, să-i spunem „corect politic” presă regională), în textul de față aveți un posibil răspuns.

Este povestea concentrată a consecințelor unui articol de presă din anul 2015, care atrăgea atenția autorităților statului român din comuna Liești și județul Galați că la Liești se coace un conflict crâncen în comunitatea țiganilor. Conflict ce ar putea degenera și produce ceva mai grav decât arderea caselor cetățenilor din alt clan, bătăi, amenințări cu pistolul în fața secției de poliție rurală sau izgonirea din comună a unor întregi familii. Putea duce chiar la crime. Impardonabil, recunoaștem, un astfel de scenariu arunca în derizoriu autoritatea organelor statului. (mai mult…)

Read More
Verde-n fata

Varianta Covid a luatului de lumină în stilul „de la om la om”: dați năvală și veți descoperi Calea, Adevărul și Moartea!

Om avea noi esticii Europei o genă potrivită antiCovid, dar sigur unora din Românica li s-a blocat o circum(in)voluțiune. E un fond sinistru de ambulanțe care duc covizi la spitale burdușite cu alți covizi, bubuie relaționarea electronică de conspiraționisme, mesianisme, politicianisme și imbecilisme furibunde, care propagânduiesc că lumina vine tot de la Răsărit și numai la grămadă populară rudimentară. Asta înseamnă că pentru niște frenetici credincioși, viața nu are prioritate, ci luminarea și contaminarea cu zvonistica anarhistă adusă de virusul contra.

Prelații mesianismului iresponsabil cheamă oamenii sănătoși și cu frică de Dumnezeu la  luat lumină în Noaptea Învierii, adică să dea năvală la biserici, echipați ca de covid, cu mască, mănuși și candele, care să le lumineze Calea, Adevărul și …Moartea, adusă de  Virusului Ucigaș. Dacă la Covid se moare, să murim cu talent și credință, nu?

(mai mult…)

Read More

Page 1 of 1

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password